Humlebæk Keramik

Humlebæk Keramik er en traditionel keramikvirksomhed med en historie, der går tilbage til 1937.

Humlebæk Danmark
Humlebæk Keramik

Om Humlebæk Keramik

Humlebæk Keramik var et af Danmarks mange traditionelle keramikerværksteder, som gennem årtier har bidraget til landets stolte håndværkstradition. Grundlagt i 1937 af Axel Frederik Petersen og Inger Lind Petersen, udviklede værkstedet sig fra en beskeden begyndelse til en velkendt producent af brugskeramik, der blev efterspurgt i hele landet.

Etableringen af Humlebæk Keramik

I 1937 erhvervede Axel Frederik Petersen og hans hustru Inger Lind Petersen et kuperet jordstykke ved Ny Strandvej i Tibberup, nær Espergærde. De byggede et beskedent gulstenshus, der fungerede som både bolig og værksted. Trods den geografiske placering i Tikøb Kommune valgte Aksel F. Petersen at navngive sin virksomhed Humlebæk Keramik, da dette matchede postadressen.

Aksel F. Petersen, senere kendt som "Gamle Petersen," havde sin keramiske baggrund fra Kåhlers værksted i Næstved, hvor han arbejdede som pottemager og optrådte på lønningslisten i 1924. Før han slog sig ned i Tibberup, drev han Grimstrup Lervarefabrik sammen med Christian Hansen.

Produktionen og Familiedriften

Humlebæk Keramik specialiserede sig i produktionen af hverdagskeramik som fade, skåle, tallerkener, krus og vaser i mange forskellige størrelser og former. Som mange andre små håndværksvirksomheder var det en familieindsats. Med seks børn var der mange hænder til at hjælpe til, og hver bidrog på sin måde.

Sønnerne Edvard, Carl (Calle), Kaj og Ingvard blev alle involveret i familieforetagendet. Carl stod for salg og kørte rundt med en lille ladbil, fyldt med lertøj pakket i træuld. Kaj Lindborg Petersen, kendt som "Unge Petersen," tog efter sin tilbagekomst fra Sverige i 1945 over som daglig leder af værkstedet. Hans bror Ingvard arbejdede også der indtil 1950, hvor han flyttede til Sydsjælland.

Fremstillingsprocessen og Teknisk Udvikling

Leret blev opbevaret i store bassiner bag værkstedet, hvor det bundfældede efter slæmning. Derefter blev det æltet og tørret, inden det blev formet og malet. Indtil midten af 1950'erne blev lertøjet brændt i en brændefyret ovn med en høj skorsten. Senere erstattede en elektrisk ovn denne, hvilket gjorde arbejdet mere effektivt og kontrollerbart.

På værkstedet arbejdede ofte flere drejere samtidig, og unge piger fik praktikpladser som dekormalere. Fru Petersen var en af de faste malere og overførte Kajs dekorationer til keramikken. Blandt specialiteterne var store vaser, som Kaj Lindborg Petersen excellerede i at fremstille. De største vaser krævede ofte to personer til arbejdet, og nogle af dem blev bestilt af kendte kunstnere, herunder billedhugger Viggo Jarl.

Design og Kendetegn

Humlebæk Keramiks produkter var let genkendelige, især fra Gamle Petersens tid. Formsproget var enkelt, men funktionelt, og farvepaletten domineret af den karakteristiske cremegule begitning. I slutningen af 1940'erne eksperimenterede Gamle Petersen med blomstermotiver ridset med stålgriffel, men Unge Petersen foretrak mere enkle dekorationer.

I takt med efterkrigstidens materialemangel oplevede værkstedet stor efterspørgsel, da hverdagskeramik var svært at importere. Men da interessen for kunstnerisk stentøj steg, begyndte Humlebæk Keramik at eksperimentere med nye former og teknikker. Dog er det svært at definere en gennemgående stil i produktionen.

Lukningen af Humlebæk Keramik

I 1955 giftede Kaj Lindborg Petersen sig med Anne Marie (Rie), som hurtigt blev en del af den daglige drift. Da Gamle Petersen trak sig tilbage, drev de to værkstedet frem til den endelige lukning den 15. marts 1970. Som mange andre traditionelle håndværksvirksomheder blev Humlebæk Keramik udkonkurreret af den stigende import og plastikindustriens fremmarch.

Signaturer og Retssagen med Kähler

Fra starten mærkede Aksel F. Petersen sit lertøj med en håndtegnet signatur, et sammentrukket HK. Dette lignede dog i høj grad Kählers signatur, HAK, hvilket førte til en juridisk strid i 1944. Retten fastslog, at Petersen kunne fortsætte med at bruge HK, så længe bogstaverne blev sat oven på hinanden og ikke sammentrukket horisontalt.

Efter denne afgørelse blev der lavet flere versioner af stempler og ridsemærker, herunder ringstempler med "HUMLEBÆK DANMARK" og forskellige variationer af HK. I den sidste periode blev signaturen ofte blot skrevet med glasurpensel.


Keramik af Humlebæk Keramik

Har du gode billeder af keramik af Humlebæk Keramik så vil vi meget gerne vise dem her på siden, så skriv her

Øvrige signatur eksempler


Andre signaturer

Nancy Patterson   Abbednæs Potteri   Aksini Stentøj   Alma Andersen (Alma Keramik)   Almus Keramik   Aluminia   Andegaarden Keramik   Anders Arhøj   Anker Keramik   Annashaab Lervarefabrik