Erik Nyholm

Erik Nyholm (1911-1990) var en markant skikkelse inden for dansk keramik og billedkunst.

EN
Erik Nyholm

Om Erik Nyholm

Erik Nyholm (1911-1990) var en markant skikkelse inden for dansk keramik og billedkunst. Han begyndte sin kunstneriske karriere som maler i 1942-43, men blev senere påvirket af sit venskab med Asger Jorn og andre kunstnere fra Cobragruppen, hvilket inspirerede ham til at eksperimentere med keramik i 1950'erne. Nyholm ønskede at skabe keramiske værker, der ikke blot var brugskunst, men snarere billeder og skulpturer, der fangede naturens skønhed og materialernes råhed.

Hans keramiske værker var ofte præget af en fusion mellem maleri og keramik, hvor han brugte naturlige materialer som grus, glasstykker og mosejord, som han fandt i naturen omkring sit værksted i Funder ved Silkeborg. Disse materialer integrerede han i sine landskabsinspirerede motiver. Han arbejdede typisk med store fade, krukker og relieffer, der kombinerede glasureksperimenter med kraftfulde, organiske former. Nyholm arbejdede også med store udsmykningsopgaver, herunder monumentale keramiske værker som den 8 meter høje Hurup-søjle i Thy.

Nyholms tilgang til keramik var præget af en nysgerrighed efter materialets muligheder, hvilket gjorde ham til en vigtig figur i udviklingen af dansk keramikkunst. Han blev kendt for sin evne til at kombinere det frie maleriske udtryk med de traditionelle keramiske former og inspirerede mange efterfølgende kunstnere.


Keramik af Erik Nyholm

Har du gode billeder af keramik af Erik Nyholm så vil vi meget gerne vise dem her på siden, så skriv her

Andre signaturer

Asbo Stentøj   Lillian Adler   Melike Abasiyanik   Mette Aarre   Steffen Anker   Allan Bune   Bartholdy Keramik   Birgitte Bruun   Birgitte Bundgaard   Bjørn Keramik